Новинка! Сир розсільний «Бринза жирна Оржицька»

Бринза – один з продуктів, що виробляються з молока. Зазвичай білого кольору, зовні схожа на сир, має кисломолочні смак і запах. Вживається людиною в їжу з найдавніших часів, і так само давно відома користь бринзи практично для будь-якого віку. У медичних трактатах описано, що вона сприятливо впливає на травлення, зміцнює кістки і зуби, перешкоджає випадінню волосся.

За легендою, бринза вперше була випадково відкрита аравійським купцем Кананом за три тисячоліття до нашої ери. Її приготування описане Гомером в “Одіссеї”. Завдяки культурному обміну бринза проникла в Європу. У Київській Русі вона довгий час була єдиним відомим сиром і популярним продуктом; у літописах згадано, що данину з русичів часом брали сирами. Відому ж нині назву бринзі дали гети, що жили між Дунаєм та Балканами. Сьогодні бринза – один із головних продуктів у низці національних кухонь Східної Європи.

Порівняно з іншими твердими сирами, склад бринзи значно краще збалансований для користі людського організму: жирів у ній менше, а білків – більше. Цілющі властивості бринзи багато в чому пов’язані з тим, що в ній міститься легкозасвоюваний  кальцій: добова потреба в ньому організму забезпечується всього 100 грамами продукту. Ще один нюанс, завдяки якому бринза така корисна: при її приготуванні в технологічному процесі використовується низька температура пастеризації, і тому всі вітаміни (С, Е, А, В1, В2) та мінеральні речовини (солі кальцію, калію, фтору) збережені максимально.

Користь бринзи визначається, насамперед, підвищеним вмістом в ній кальцію та фосфору, тому вона рекомендується при захворюваннях і травмах кісткової системи (остеопороз, рахіт, переломи), а також вагітним. Лікувальний комплекс бринзи з молочнокислих бактерій, амінокислот і вітамінів групи В показаний при хворобах печінки й нервової системи, а також у літньому віці. Відзначено позитивний вплив при вживанні бринзи на стан шкіри.